-->

Nasi tumpeng (Rice Tumpeng)



Bahan (Ingredients):
6 mangkok beras (6 cups of rice)
6 mangkok air (6 cups water)
1 ½ mangkok irisan tipis kentang rebus (1 ½ cup thinly sliced ​​boiled potatoes)
1 mangkok tempe goreng (dipotong-potong) (1 cup fried tempeh (cut into pieces)
1 ½ mangkok kacang panjang rebus (1 ½ cup of boiled chickpeas)
1 mangkok jamur kering, direndam dan dipotong persegi (1 cup dried mushrooms, soaked and cut into square)

Bumbu (Seasonings)::
2 sendok makan minyak goreng/mentega (2 tablespoons cooking oil / butter)
½ sendok teh ketumbar (½ teaspoon coriander)
4 siung bawang putih (4 cloves garlic)
4 sendok makan irisan bawang merah (4 tablespoons sliced ​​red onion)
Sedikit jinten (A little cumin)
Kayu manis, jahe, cengkeh, laos, sereh (Cinnamon, ginger, cloves, galangal, lemongrass)
Garam dan vitsin secukupnya (Salt to taste and vitsin)
Kelapa diparut dan disangan (Shredded coconut and disangan)

Cara membuat (How to make):
Beras dikaru dengan air, kemudian dibagi menjadi dua bagian. Setengah ditanak menjadi nasi dan setengahnya diberi bumbu.
Bumbu dihaluskan dan ditumis, sedangkan jamur ditumis tersendiri hingga berbau harum. Bumbu dan jamur yang telah ditumis tadi dicampur dengan setengah beras yang telah dikaru.
Aturlah sebagian beras yang dikaru tadi di dalam dandang disusul nasi berbumbu, kentang, tempe, telur, dan kacang panjang. Barulah disertakan sisa karonnya tadi. Kukuslah sampai matang.
Dandang yang dipergunakan haruslah dandang dari jenis yang pengukusnya dapat diangkat supaya bila ditumpahkan bentuknya tetap bagus, tidak retak, dan tidak pecah.
(Dikaru rice with water, then divided into two parts. Ditanak be half and half flavored rice.
Spice paste and pan-fried, sauteed mushrooms while separate until aromatic. Spices and sauteed mushrooms that have been mixed with half a rice that has been dikaru.
Arrange some of the rice in the steamer dikaru was followed by spicy rice, potatoes, tempeh, eggs, and beans. Then came the rest of karonnya earlier. Steamed until cooked.
Cormorant cormorant used to be of the type that can be lifted so that when pengukusnya shed remain good shape, no cracks, and not broken
).

Share this:

No comments